Francesc Escribano reivindica les vides del bisbe Pere Casaldàliga, el mestre Antoni Benaiges i l’anarquista Salvador Puig-Antich “a la vida l’important és tenir causes per les que lluitar”

Francesc Escribano ha protagonitzat el nou sopar-conversa que organitza la plataforma ciutadana 100xCent Vilafranca, una entitat de suport al projecte de Pere Sàbat. L’acte va centrar-se en les trajectòries del bisbe Pere Casaldàliga, el mestre Antoni Benaiges i l’anarquista Salvador Puig-Antich, els personatges que, en paraules d’Escribano, han centrat “les històries que m’han tocat l’ànima”.

Escribano ha sintetitzat que el que defineix a les tres personalitats és que “eren militants, creien en unes causes i hi lluitaven, cal reivindicar la militància en les causes perquè és quan es poden canviar les coses”. A partir del debat sobre la implicació i les lluites per diferents causes ha emergit un debat sobre l’actual situació d’auge de l’extrema dreta arreu i de com el discurs de destrucció i culpabilització cap a altres col·lectius s’imposa. Escribano ha exposat l’exemple del Brasil i la força que hi té Bolsonaro i com ha anat construint un discurs de por i destrucció que “el fa ser molt perillós, més que Trump”. Davant d’aquesta realitat recepta un discurs d’esperança i de compromís.

“El cel el tenim guanyat”

Pere Casaldàliga ha centrat bona part de la conversa. Escribano ha omplert d’anècdotes, cites i exemples la seva experiència personal, tant amb els documentals per TV3, els llibres o la sèrie amb què va retratar a Casaldàliga, i ha parlat de la seva humanitat i compromís amb la gent. “El Pere era una d’aquelles persones que quan estaves amb ell sabies que ell estava amb tu, que t’escoltava profundament” afegeix. Una de les cites més destacades que ha remarcat era quan lligava la seva fe amb la lluita “el cel ja el tenim guanyat, ara hem de guanyar la terra”.

Escribano ha explicat la importància que té poder explicar històries per recordar fets com els de la Guerra Civil i la necessitat de pel·lícules com “El mestre que va prometre el mar”. “Hi ha més de 20.000 morts enterrats en fosses encara, 70 anys després… el franquisme els va assassinar i oblidar, però després a causa d’un dolor immens, com a societat, els hi hem imposat un silenci que hem de poder explicar”.

Un altre dels documentals que han marcat la vida d’Escribano i que han ajudat a recuperar la memòria històrica és la reivindicació de Salvador Puig Antich, una història “molt bèstia” i que posa davant del mirall a tota la societat. Durant el debat es va recordar que a Vilafranca hi va haver una mobilització popular després del seu funeral que va ser una de les accions antifranquistes més nombroses durant la dictadura.

El proper acte de 100xCent Vilafranca serà el 12 de febrer amb Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, i Didac Amat, doctornat de dret internacional climàtic parlant sobre l’emergència climàtica. Serà a les 19h a l’Escorxador.