L’accés a la cultura i la singularització local marquen el sopar-conversa de 100xCent Vilafranca amb el dramaturg Jordi Casanovas

La plataforma ciutadana 100xCent Vilafranca destaca la necessitat que la vila reforci el projecte cultural i enforteixi una proposta de continguts culturals que pugui arribar a tothom

La cultura ha estat la temàtica que ha centrat el nou sopar-conversa de 100xCent Vilafranca. La plataforma ciutadana de suport a Pere Sàbat, ha conversat amb el dramaturg vilafranquí Jordi Casanovas sobre model cultural. L’accessibilitat universal a la cultura, la singularització local cultural i la precarització del sector, van centrar el debat. 

Jordi Casanovas, dramaturg amb una trajectòria de més de 20 anys i amb un reconeixement de crítica i públic excepcional, va ser el ponent d’aquesta trobada. Casanovas va situar algunes de les qüestions claus sobre la cultura en el context actual. Per una banda ha situat l’accessibilitat de la població a continguts culturals. Per una banda es recordava dades que marquen que la mitjana de consum cultural a Catalunya està molt per sota de la mitjana europea, un fet que cal revertir.

En aquest sentit l’accessibilitat ha de fer possible que tots els tipus de població puguin entrar en el circuit cultural, que hi hagi les facilitats per fer-ho possible. Aquesta situació a vegades pot veure’s dificultada pel preu o per oferta o el tipus d’espectacle. Casanovas apunta que “a vegades tenim la sensació que anar al teatre és un fet molt transcendental, quan a altres països simplement és un fet d’entreteniment, sense treure transcendència al missatge que ha de tenir la cultura, avançar en l’entreteniment també és una forma de fer accessible la cultura a tothom”. 

Casanovas ha repassat la necessitat de revertir la precarització que viu el sector i que fa que viure de la cultura costi molt. En aquest sentit una proposta és que les temporades de les produccions durés més als teatres així com ampliar opcions de mecenatge per tal d’obrir noves formes de finançament. 

Un dels debats oberts, és la necessitat de poder singularitzar els projectes culturals, tan a nivell local com nacional. Casanovas reivindica el bon nivell de la dramatúrgia i el teatre català, que es troba en uns dels millors moments de la història. Ara és quan més s’està exportant propostes catalanes arreu del món i és la forma “d’explicar amb històries nostres qui som”, un fet que cal “alegrar-nos-en i reivindicar”. A nivell local, es posa en valor la programació d’espectacles de Vilafranca, un fet que ha creat “marca” i que permet una relació de confiança entre els espectadors i els programadors. Un fet “que no passa moltes vegades” i que cal mantenir i ampliar. En aquest sentit Casanovas anima a “ampliar” la programació per poder arribar a més públic i més espais.

100xCent Vilafranca seguirà la ronda de sopars-converses al gener, amb Francesc Escribano periodista i productor audiovisual i referent sobre les vides del bisbe Pere Casaldàliga i Salvador Puig-Antich.