La plataforma 100xCent Vilafranca engega nou cicle amb l’objectiu de ser un espai de trobada

El nou cicle reforça la voluntat d’incidir en els reptes que té la Vilafranca del 2050 i tractarà temes com la seguretat, el canvi climàtic o la salut i s’organitzaran diferents sopars-conversa amb personalitats locals i nacionals

Ser un espai de trobada per plantejar els reptes de la Vilafranca del 2050 sumant a persones de trajectòries i sectors diversos. Aquest va ser l’objectiu amb que persones de la societat civil van impulsar al 2022 una plataforma de suport a Pere Sàbat davant la necessitat que Vilafranca obrís una nova etapa a l’Ajuntament. Ara, 100xCent Vilafranca inicia un nou cicle amb la voluntat de participar en els debats socials que preocupen a la ciutadania i per poder donar respostes i horitzons des d’una visió vilafranquina.

Andreu Caralt, membre de 100xCent Vilafranca, explica que “el que ens va moure a impulsar aquest espai, segueix vigent. Cal un espai de trobada de tota la gent que vulgui fer avançar Vilafranca de forma clara perquè faci front a les transformacions que necessitem, en habitatge, seguretat, mobilitat, climàtiques” i afegeix “cal pensar en gran, en la vila que tindrem d’aquí al 2050 i començar a treballar-hi, no pot ser que es vagin posant pedaços a tot arreu”.

Caralt remarca una de les línies claus de 100xCent Vilafranca “som persones molt diverses que venim de trajectòries vitals i polítiques diferents” com demostra el fet que a la plataforma hi ha persones d’espais polítics diferents, però que “ens trobem perquè creiem que Vilafranca pot fer les coses millors i de forma diferent a com s’han fet sempre”.

Un cicle d’accions ambiciós
El nou cicle d’accions de 100xCent Vilafranca l’ha presentat Teresa Terrades. El cicle es basa en tres àmbits: els debats, els sopar-conversa i les visites territorials.

Els “Debats 100xCent” plantejaran tres temàtiques que preocupen de forma clara a la ciutadania. Per una banda un debat sobre l’emergència climàtica i com des de les ciutats s’hi pot fer front, que comptarà amb el meteoròleg Francesc Mauri i l’expert climàtic Dídac Amat. En segon lloc un debat sobre seguretat amb l’exconsellera d’interior i justícia Montserrat Tura i l’expert el seguretat Ramon Codina. I finalment, un debat de salut que es concretarà properament.

Els “Sopar 100xCent” la dinàmica serà establir una conversa entre els participants i la persona convidada. Entre d’altres hi haurà trobades amb Paco Escribano per parlar de figures com Pere Casaldàliga o Salvador Puig-Antich, Maria Kharchiladze sobre la guerra Rússia-Ucraïna, Jordi Casanovas sobre model cultural, Neus Castellanos sobre biblioteques, entre d’altres.

I finalment una de les activitats que 100xCent Vilafranca seguirà realitzant és conèixer experiències positives que s’han dut a terme a diferents ciutats del país. En aquest sentit el proper 26 d’octubre es visitarà la Biblioteca de Vilassar, que s’ha dut a terme adaptant una nau industrial.

Cicle 2023
Aquestes accions segueixen les que la plataforma va organitzar durant el 2023. Es van realitzar diferents debats sobre la ciutat i cap a on havia d’enfocar-se, així com debat públics sobre cultura amb Francesc Marc-Álvaro i Marina Llansana; sobre transició energètica amb Jordi William i Eva Pomares; i sobre cohesió social i nacional amb Rita Marzoa i Joan Manuel Tresserras. Així mateix s’han fet jornades de treball a Vic en l’àmbit urbanístic i s’han visitat les biblioteques Pilarín Bayés i Gabriel García Márquez que han estat guardonades com les millors de Catalunya i del món.